Σάββατο, 18 Οκτωβρίου 2014

Λατινοαμερικάνικοι αγώνες ενάντια εκκλησία


 Απόσπασμα και αφίσα που περιέχεται στο υπό έκδοση βιβλίο "Λατινοαμερικάνικοι αγώνες ενάντια εκκλησία" του Βλάση Γ. Ρασσιά

«Παρά την χριστιανική τρομοκρατία, οι περισσότεροι δάσκαλοι και δασκάλες αρνούνται ωστόσο να εγκαταλείψουν τα σχολεία τους και συνεχίζουν να διδάσκουν, πολλοί από αυτούς καταλήγοντας μάρτυρες. Μάρτυρες της μόρφωσης και της ελευθερίας της σκέψης. Την μνήμη εκείνης της τρομερής σφαγής των δασκάλων από τους μαχαιροβγάλτες της Εκκλησίας και τους θρησκόληπτους υποτακτικούς τους, θα διασώσει ο ζωγράφος Λεοπόλντο Μέντες (Leopoldo Méndez, 1902 – 1969) στην συλλογή λιθογραφιών του με τίτλο «Εν ονόματι του Χριστού, δολοφόνησαν περισσότερους από 200 δασκάλους» («En nombre de Cristo, han asesinado a mas de 200 maestros», τέλη του 1938) – η ιστορική αλήθεια είναι ότι μέχρι και το 1939 οι δολοφονημένοι δάσκαλοι και δασκάλες θα ξεπεράσουν τους 300, κακοποιημένοι οι περισσότεροι με τους πιο άγριους τρόπους (ο προηγούμενος βιασμός θ’ αποτελεί ρουτίνα για τους ευσεβείς αγωνιστές του Χριστού σε περίπτωση που το θύμα είναι γυναίκα, ενώ το κόψιμο των αυτιών θα εφαρμόζεται αδιακρίτως σε δάσκαλους και δασκάλες, γι’ αυτό και τα πτώματα θα περιγράφονται ως «maestros desorejados», «δάσκαλοι χωρίς αυτιά»).

Νωρίτερα την ίδια χρονιά (1938) ο Μέντες έχει εκδώσει λινοτυπικά και την σπαρακτική αφισσέτα «Δάσκαλε, είσαι μοναχός σου» («Maestro, tú estás solo»), στην οποία απεικονίζεται ένας δάσκαλος κυκλωμένος από τέσσερις χριστιανούς φανατικούς, δύο από τους οποίους, ένας πλούσιος άνδρας και μία χωρική τον βρίζουν ενώ οι άλλοι δύο, μασκοφόροι δολοφόνοι που κρατούν ο ένας μαχαίρι και ο άλλος περίστροφο, ετοιμάζονται να τον σκοτώσουν. Η αφισσέτα γράφει: «Δάσκαλε, είσαι μοναχός σου, απέναντι: στους λευκοφρουρούς δολοφόνους, στους αδαείς που κατευθύνονται από τους πλουτοκράτες, στην συκοφαντία που δηλητηριάζει και σπάζει την σύνδεσή σου με τον λαό, στο αποτελεσματικό όπλο της εικονογραφημένης προπαγάνδας».

Διαβάστε επίσης»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου