Πέμπτη, 26 Ιουνίου 2014

"Η Ψυχοσύνθεση ενός λαού σε μια φωτογραφία"


Προσέξτε πόσο μεγάλη και αδιαπραγμάτευτη είναι η ανάγκη τους να προσκυνούν,να δηλώνουν υποταγή και πίστη. Πόσο καλοδεχούμενη είναι η χαρά για μάταια και ανούσια πράγματα αφού για να πάρει κανείς χαρές από τα ουσιαστικά και σημαντικά προϋποθέτει προσωπικό αγώνα,μόχθο η και κίνδυνο. "Οπαδός" όπως λέμε "υποτακτικός", όπως λέμε "αυλικός".Έννοιες στα αλήθεια προσβλητικές για κάθε ελεύθερο νου. 
Ο νεοέλληνας απεχθάνεται βαθιά έννοιες όπως "ελευθερία","ανεξαρτησία","αυτονομία"... Δεν τις γουστάρει,δεν τις θέλει γιατί τον φέρνουν προ των ευθυνών του.Προτιμά χίλιες φορές να προσκυνάει. Όταν προσκυνάει έχει το κεφάλι του ήσυχο,την ζωή του τακτοποιημένη.Τα "ναι" και τα "όχι" οριοθετημένα με σαφήνεια. 
Στην φωτογραφία μόνο ένα πράγμα θα μπορούσε να είναι άλλο από αυτό που είναι: Η σημαία. Θα μπορούσε να είναι σημαία του Ολυμπιακού, του ΠΑΟΚ,του ΠΑΣΟΚ, η φωτογραφία ενός τραγουδιστή,ένας πολιτικός ή ένας βασιλιάς,ένα άγαλμα,ένα ναζιστικό σύμβολο ή ένα θρησκευτικό σύμβολο...θα μπορούσε να είναι οτιδήποτε. Αυτό που δεν θα μπορούσε να είναι άλλο στην φωτογραφία είναι οι προσκυνητές. Αυτοί δεν αλλάζουν.

Πηγή: Η Αναρχία δεν είναι βία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου